Foto's op het scherm zijn mooi, maar het mooiste zijn natuurlijk afdrukken op groot formaat aan jouw muur...

Bij mijn zoektocht naar een goede afdrukcentrale kwam ik uit bij Saal Digital. Zij bieden voor alle materialen waarop ze afdrukken kleurprofielen aan én de instellingen die je moet gebruiken in de software om de kleurprofielen goed te gebruiken. Dankzij kleurprofielen weet je op voorhand beter hoe de afdruk eruit gaat zien, want niet alle papier is even wit en ook verschillende inkt op hetzelfde papier geeft een kleurverschil. Natuurlijk moet het scherm waarop je de foto's bewerkt gecalibreerd zijn, anders heeft een kleurprofiel voor het afdrukken geen zin. 

De afdrukken die ik al hangen zijn afgedrukt op Dibond, dus deze zou ik dus ook op Dibond. Dibond bestaat uit 2 dunne alluminium platen met een kunststof kern. De totale dikte is zo'n 3 mm en heel vormvast. Hierdoor loop je niet het risico dat de foto vervormt zoals je soms hebt met (ingekaderde) posters. Je hebt geen kader en afhankelijk van het ophangsysteem tonen ze modern en strak. De foto wordt rechtstreeks op het aluminium afgedrukt. De variant met witte ondergrond is geschikt voor alle foto's, maar er is ook een variant waarbij op het blanke, geborstelde aluminium gedrukt wordt. Dit geeft zeker bij zwart-wit foto's een heel speciaal effect. 

Om te bestellen kan je kiezen om een programma te downloaden zodat je alles op de computer thuis kan voorbereiden, maar je kan het ook via de website doen. Ik vond geen mogelijkheid om de bestelling via de site klaar te maken en te bewaren om later verder te doen. Dit is toch wel een belangrijk gemis. Verder is het bestellen vrij eenvoudig. Je kiest het materiaal waarop je wil laten afdrukken, de gewenste opties en je plaatst de gewenste foto's in de layout. Daar kan je nog vergroten of verkleinen of andere aanpassingen doen.
Voor de ophanging heb ik gekozen voor de standaard ophanging, een zelfklevende beugel die het beste bij mijn ophangsysteem thuis past. Deze kosten €7,95 wat toch prijzig is voor deze eenvoudige beugels...

Betalen kan enkel met PayPal en Visa, een beetje jammer dat Bancontact niet mogelijk is. De bestellingen worden verzonden met DHL vanuit Duitsland, eenmaal in België wordt het overgenomen door BPost. Al van bij het begin van het maken van de bestelling krijg je een indicatie van de levertermijn. Ik heb de bestelling op maandagavond om 21u45 geplaatst en kreeg de volgende dag om 11u40 al bericht dat de afdrukken klaar waren voor verzending! Die snelle verwerking was geen toeval want ik heb twee weken later nog 35 foto's in wisselende aantallen laten afdrukken, in totaal een honderdtal. Ook die waren 's avonds besteld en de volgende ochtend om 10u klaar voor verzending.
Beide verzendingen waren zeer goed verpakt in dik, stevig karton, niets op aan te merken dus. Over de verzending zelf ga ik verder niets zeggen, Saal Digital heeft geen invloed op de werking van BPost... 

De afdrukken waren exact wat ik verwachtte en prima afgewerkt. Snel de plaats voor de ophangbeugel afgemeten, de beugel gekleefd en de foto kon aan de muur. 

Het enige minpunt dat ik ervaren heb is het gebrek aan een volwaardig klantenportaal en dat is wel een groot gemis. Je krijgt na de bestelling een link toegestuurd waar je de verwerking van de bestelling kan volgen, maar helaas kan je niet op de website van Saal Digital inloggen om de vorige bestellingen te bekijken en opnieuw te bestellen. 

Hopelijk komt er een degelijk klantenportaal en de mogelijkheid om de bestelling via de website te bewaren, de rest hebben ze in elk geval al dik in orde.

Oh ja, het standaard ophangsysteem aan 1 symbolische euro zou ook mooi zijn.